Reglementări > Avizul de mediu

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Ghid privind consultarea publicului in cadrul procedurilor EIA si SEA

Detalii

Autor: ANPM Bucuresti,
Adăugat: 2010-08-04 15:14:59
Ultima actualizare: 2010-08-04 15:16:00

Documente ataşate

1 Descriere generală a acestor recomandări

Importanta si principiile unei consultări corespunzătoare a publicului în cadrul procedurilor EIA (evaluarea impactului asupra mediului) si SEA (evaluarea strategică de mediu) au fost subliniate în mai multe acorduri, conventii si îndrumare internationale. Conventia de la Aarhus detine un rol de frunte în domeniul acestor documente prin care se garantează drepturile publicului privind accesul la informatie, participarea publicului si accesul la justitie, în probleme care privesc protectia mediului si care intervin în procesele decizionale la nivel guvernamental. Această conventie si directivele UE aferente privind participarea publicului si accesul acestuia la informatie au fost adoptate de toate tările membre ale UE, inclusiv de România.

Cu toate acestea, conformarea la aspectele legale si procedurale ale acquisului european reprezintă doar un prim element de natură să stimuleze o participare cu adevărat eficientă a publicului. O astfel de participare poate fi realizată în practică numai dacă este întrunit un larg spectru de conditii. Aceste conditii includ o strategie clară de comunicare, precum si diverse aspecte practice cum ar fi disponibilitatea documentatiilor non-tehnice, usor accesibile, mijloace tehnice bine puse la punct si specialisti cu abilităti de comunicare.

Îndrumarul de fată acoperă un mare număr de aspecte teoretice si practice, de tip ”asa da” si ”asa nu” care pot interveni în procesele de participare a publicului din cadrul procedurilor EIA si SEA. Îndrumarul se adresează unei largi categorii de factori locali, implicati în astfel de procese, cum ar fi autoritătile nationale, regionale si locale sau organizatii interesate de realizarea unei eficiente consultări publice. Participarea publicului, de pildă prin dezbateri publice, reprezintă un element cheie în procedurile EIA si SEA.

Informatiile cuprinse în acest document oferă mijloace ample pentru organizarea dezbaterilor publice, urmărind cresterea sanselor de a stabili un dialog constructiv între factorii guvernamentali si publicul larg.

Capitolul 2 oferă o descriere generală a procesului de participare a publicului în raport cu procedurile EIA si SEA, precum si o vedere de ansamblu asupra diverselor sale componente, incluzând principiile celor mai bune practici.

Capitolul 3 descrie întregul proces de participare a publicului prin intermediul  unui plan de actiune în sase pasi. Recomandările practice privind pregătirea dezbaterilor publice sunt cuprinse în Capitolul 4. În final, Capitolul 5 descrie pe larg diverse tehnici de îmbunătătire si eficientizare a comunicării pe durata dezbaterilor publice.

Pentru informaţii suplimentare va rugăm consultaţi fişierul ataşat.


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.